TALFACISMENS TYRANNI

NÅR TAL ERSTATTER DEN SUNDE FORNUFT – OM REGNEARKSKULTUREN, MÅL, TRO OG MOTIVATION

Vækstmål og andre økonomiske nøgletal har i mange år været omdrejningspunktet for moderne virksomhedsledelse. I dag bliver mange virksomheder styret efter en tidshorisont på et kvartalsregnskab med den konsekvens, at virksomhederne ikke alene befinder sig i en økonomisk krise, men også en identitetskrise.

Problemet med denne ”benchmark-kultur” er, at den fjerner fokus fra det, som det i virkeligheden handler om, nemlig de medarbejdere, der reelt skaber bundlinjen. Ingen virksomhed bliver bedre end sine ansatte. Når indtjeningen udebliver, kan det reelt altid tilbageføres til nogle dispositioner, der er foretaget – eller ikke foretaget – i virksomheden. Dygtige og motiverede medarbejdere leverer som regel også det bedste stykke arbejde. Det er på individplanet den reelle kilde til de gode benchmark findes.

Virksomhedernes vigtigste ’råstof’ er således de medarbejdere, der forvalter virksomhedens produktionsapparat, teknologi, kapital, kunde- og leverandørrelationer, mv. Altså midlerne til at nå målene. Og det er her fokus bør ligge, for det er jo indsatsen der afgør om målene nås. Succesrige virksomheder er kendetegnet ved en dygtig og visionær ledelse, en stærk kultur og et entydigt fokus på hvorhen og hvorfor.

Er du blevet inspireret eller har du fået en god reference, er du meget velkommen til at kontakte mig, eller bede mig kontakte dig. Et godt foredrag skal inspirere, åbne op og frem for alt give lyst til at ændre på ting i hverdagen.

Varighed: 1 time med efterfølgende debat

Forberedelse: 1/1 dag i virksomheden, hvor jeg interviewer 4-5 personer

Målgruppe: Ledelse og medarbejdere i konkrete virksomheder, der er åben for ny inspiration

Rekvisitter: 2 flipovers

Titel: Når tal erstatter den sunde fornuft

Smagsprøve

”Som repræsentant for tal-kulturen gør det ondt at mærke Steens ’giftpile’. Vi var mange der følte os provokeret, og verden er altid mere nuanceret end et debatindlæg. Men der er ingen tvivl om, at Steen har fat i et meget essentielt problem, som vi alle bliver nødt til at forholde os til”


Michael Knudsen,
Partner i Deloitte